Dostupni linkovi

Lajčak:Perspektiva zapadnom Balkanu


 Miroslav Lajcak
Miroslav Lajcak

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da EU mora da pruži jasnu evropsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana.

Lajčak je, na konferenciji u Kopenhagenu posvećenoj kopenhaškim kriterijumima i proširenju EU, rekao i da Unija ne treba da menja uslove za prijem u članstvo niti da postavlja nove zahteve zemljama kandidatima, već da se potrudi da postojeći kriterijumi budu u potpunosti ispunjeni.

"Proširenje EU nije završeno i mi, koji smo deo Istočne Evrope, još se sećamo koliko nam je bila važna evropska perspektiva, koja mora jasno da postoji i za zemlje zapadnog Balkana jer će im, u suprotnom, biti nemoguće da prebrode težak i bolan proces reformi", ocenio je slovački ministar.

Lajčak je izrazio uverenje da "dogovor Beograda i Prištine takođe ne bi bio moguć bez evropske perspektive za obe strane", niti da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić "bio voljan da se sastane s kosovskom predsednicom (Atifetom) Jahjagom da nema evropske perspektive".

On je ocenio da zemlje koje teže članstvu u EU ne treba da smatraju jedinim ciljem sam prijem u Uniju, već da na isti način treba da posmatraju i proces priključenja pošto je on, kako je istakao, od ključnog značaja za transformaciju zemlje.
XS
SM
MD
LG