Dostupni linkovi

Peticija protiv Morsija



Više od dva miliona Egipćana potpisalo je peticiju za dve nedelje kojom se poziva na svrgavanje egipatskog predsednika Mohameda Morsija i na vanredne predsedničke izbore.

Kampanja "Tamarod" ("pobuna" na arapskom), u okviru koje je peticija pokrenuta, ima za cilj da oslabi poverenje koje uživa islamistički lider, na osnovu toga što je "on izneverio očekivanja revolucionara koji su ga doveli na vlast i više nije sposoban da upravlja zemljom".

Morsijeva Partija slobode i pravde, glavno političko krilo pokreta "Muslimanska braća", odbacila je tu kampanju, iznoseći argument da je "glasačka kutija jedini priznati demokratski mehanizam" i da svi moraju da uvaže rezultate glasanja, ma kakvi da su.

Morsi je došao na vlast pre godinu dana, pobedivši na značajnim izborima posle pobune kojom je svrgnut Hosni Mubarak nakon 30 godina na vlasti.

Odnevši tesnu pobedu nad premijerom iz vremena Mubarakovog mandata Ahmedom Ssafikom, Morsi je osvojio 51,7 odsto glasova na izborima prošlog juna.

Medjutim, protivnici Morsija optužuju da je polarizovao zemlju time što je stavio interese "Muslimanske braće" iznad nacionalnih interesa, a njegov mandat je obeležen teškom ekonomskom krizom, političkim haosom i pogubnim protestima.
XS
SM
MD
LG