Dostupni linkovi

Univerzitet u Oksfordu osniva fond u čast Margaret Tačer



Britanski Univerzitet u Oksfordu odlučio je da oda počast bivšoj premijerki Margaret Tačer, koja je preminula u aprilu, tako što će osnovati fond za stipendiranje "budućih rukovodilaca", odnosno studenata nemaju dovoljno sredstva da se sami školuju, piše danas list Dejli telegraf.

"Fond Margaret Tačer" sa 100 miliona funti (118 miliona evra) pod pokroviteljstvom je bivšeg premijera Tonija Blera i bivšeg američkog predsednika Džodža Buša Starijeg.

Svake godine deset stipendista će biti izabrano iz celog sveta, a prednost će imati oni koji su finansijski u najtežoj situaciji.

Margaret Tačer, koja je preminula 8. aprila u 87. godini, potekla je iz porodice sa skromnim primanjima, ali je uspela da se upiše na Univerzitet u Oksfordu, gde je studirala hemiju.

"Fond Margaret Tačer" podržali su i bivši američki državni sekretari Henri Kisindžer i Kondoliza Rajs, rekao je bivši savetnik premijerke Čarls Pauel.

"Oni nju smatraju istorijskom ličnošću i želeli su da se udruže na način da se svi sećamo njenog nasleđa", rekao je Pauel za Dejli telegraf.
XS
SM
MD
LG