Dostupni linkovi

Zaključci o preuzimanju ovlašćenja Vlade FBiH neustavni


Ustavni sud Federacije dao je mišljenje u vezi sa ovlašćenjem Predstavničkog doma Federacije da usvojenim Zaključcima sa vanredne sednice koja je održana 12. februara ove godine preuzme ovlašćenja od Vlade Federacije.

Ustavni sud Federacije smatra da Ustavom nije dopušteno ograničavanje i preuzimanje ingerencija, odnosno ustavnih ovlašćenja jedne vlasti od strane druge. Mišljenje Ustavnog suda zatražio je dopremijer Federacije Jerko Ivanković Lijanović, javila je Federalna televizija.

Jedini ustavni izuzetak kada je u pitanju izvršna vlast je donošenje uredbi sa zakonskom snagom od strane Vlade Federacije BiH, kada deo izvršne vlasti strogo privremeno preuzima ingerencije zakonodavne vlasti, ali samo u situacijama opasnim po zemlju.

U februaru je na 12. vanrednoj sednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije izglasano nepoverenje Vladi Federacije. Na stolu poslanika našli su se Zaključci da Vlada Federacije kojoj je izglasano nepoverenje nastavlja raditi sa smanjenim ovlašćenjima i da do izbora nove ne može donositi odluke kojima se stvaraju dodatna finansijska opterećenja Federaciji.

Predstavnički dom zadužuje Zaključcima premijera Federacije da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora i članove uprava preduzeća, agencija i drugih institucija čiji je mandat istekao, kako bi imenovali vršioce dužnosti na te pozicije, javila je Federalna televizija.
XS
SM
MD
LG