Dostupni linkovi

Iran:Ahmadinedžad neće biti bičevan


Iranska Vlada odbacila je danas medijske izvještaje u kojima se navodi da će se predsjednik Mahmud Ahmadinedžad suočiti sa 74 udarca bičem zbog kršenja izbornih pravila, javila je Iranska novinska agencija IRNA.

Portparol iranske vlade Golam-Husein Elam odbacio je danas te medijske izvještaje.

Britanski dnevnik "Daily telegraf" pisao je juče da će iranski Savjet čuvara, koji čine višerangirani sveštenici, zatražiti moguće optužbe protiv Ahmadinedžada.

Naime, Ahmadinedžad je bio u društvu šefa svoje kancelarije Esfandira Rahima Mašeija, kada je Mašei predavao kandidaturu za predsjedničke izbore zakazane 14. juna. Savjet čuvara tvrdi da je time Ahmadinedžad pokušao da promoviše svog saradnika Mašeija kao potencijalnog nasljednika na predsjedničkoj funkciji.

Prema iranskom Ustavu, trenutni predsjednik ne smije da podržava eventualnog nasljednika na tom mjestu.

Snimke Ahmadinedžada i Mašeija juče je emitovala iranska državna televizija. Mediji su navodili da bi se, ukoliko bi bio proglašen krivim, Ahmadinedžad suočio sa 74 udarca bičem ili šest mjeseci zatvora.

Elam je istakao da Ahmadinedžad nije prekršio izborna pravila, jer je registraciji kandidature prisustvovao kao pojedinac, a ne kao lider.

On je dodao da izborna kampanja u Iranu zvanično počinje nakon što imena kandidata odobri Savjet čuvara.Do sada se za predstojeće predsjedničke izbore registrovalo 686 kandidata.
XS
SM
MD
LG