Dostupni linkovi

Trupe SAD u Evropi u pojačanoj pripravnosti zbog Libije


Američke trupe u Evropi stavljene su u pojačano stanje pripravnosti zbog pogoršavanja bezbednosne situacije u Tripoliju, glavnom gradu Libije, izjavio je
sinoć jedan vojni zvaničnik SAD.

Stotine Libijaca protestovale su u petak u Tripoliju, Bengaziju i Tobruku zbog toga što su nepokorne naoružane grupe koristile silu kako bi prinudile parlament Libije da usvoji zakon kakav odgovara organizaciji Muslimansko bratstvo.

Uzbuna se odnosi na specijalne jedinice vojske SAD u Štutgartu u Nemačkoj, kao i na kopnene i vazdušnje snage marinaca u bazi Moron u Španiji, rekao je zvaničnik koji je zahtevao anonimnost.

Ove snage su pod Afričkom komandom američke vojske koja je prošle jeseni dobila jedinicu za specijalne operacije. Takava jedinica nije postojala u septembru 2012. kada je u Bengaziju ubijen američki ambasador tokom napada na tamošnje diplomatsko predstavništvo SAD.

Demonstranti u Libiji su optužili Muslimansko bratstvo za pokušaj preuzimanja vlasti guranjem kontroverznog zakona koji bi zvaničnike nekadašnjeg režima Moamera el Gadafija sprečio da rade u novoj vladi.
XS
SM
MD
LG