Dostupni linkovi

Hakiranjem kartica hakeri ukrali 45 miliona dolara


Ilustracija

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država optužile su osam osoba za korištenje podataka dobivenih hakiranjem sistema za obradu transakcija kreditnim karticama u međunarodnoj kriminalnoj akciji koja im je u nekoliko sati priskrbila 45 miliona dolara.

Optuženici su tvorili globalnu cyber kriminalnu organizaciju sa središtem u New Yorku koja je ukrala podatke o debitnim karticama Mastercard iz dvije arapske zemlje. Te su podatke iskoristili za 40.500 transakcija s bankomata u 27 zemalja, rekli su tužioci.

Vlasti su uhapsile sedmoricu od osam optuženih a svi su američki državljani, dok je osmi, prema riječima tužioca, ubijen 27. aprila u Dominikanskoj Republici. Tužiteljica Loretta Lynch navodi da još nije jasno je li njegovo ubistvo povezano s ovim slučajem.

Hakeri su osigurali pristup podacima firmi koje obrađuju kartične transakcije, uklonili ograničenja za isplate i potom organizovali grupe za izvlačenje novaca s bankomata po svijetu pomoću ukradenih podataka. Potom su naplatitelji oprali zaradu, često kupovinom luksuzne robe, i dio zarađenog poslali natrag vođama organizacije.

Na području New York Cityja organizacija je podigla gotovo 400.000 dolara u manje od tri sata na više od 140 bankomata, javljaju agencije.
XS
SM
MD
LG