Dostupni linkovi

Dežer: Srbija postigla napredak, čeka se odluka Brisela


Vensan Dežer
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je večeras da je Srbija postigla veliki napredak u evropskim integracijama i da sa optimizmom može očekivati 28. jun, kada će zemlje članice Evropske unije odlučiti da li će Srbiji odrediti datum za početak pregovora o članstvu.

Na prijemu u Beogradu povodom 9. maja Dana Evrope, Dežer je rekao da je u procesu evropskih integracija Srbije ključna podrška građana i da bi potenzijalno pozitivna odluka iz Brisela, 28. juna, unela dodatni optimizam u tom smislu.

"Godinu dana nakon dobijanja statusa kandidata za Srbiju sa optimizmom možemo očekivati novi važan momenat u evropskim integracijama Srbije - 28. jun kada će zemlje, članice EU doneti odluku da li će Srbiji dodeliti datum za početak pregovora", rekao je Dežer.

Šef Delegacije EU je rekao da članstvo Srbije u EU neće doći ni brzo ni lako, ali da bi eventualni datum za početak pregovora značio korak napred i da se on nada da će to biti i ostvareno.

Dežer je podsetio da su Evropska komisija i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle Sporazuma Beograda i Prištine preporučile da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU.
XS
SM
MD
LG