Dostupni linkovi

Nikšić: Vlada obećala pomoć rudarima u štrajku


Crnogorska vlada donijela je u četvrtak odluku da rudarima rudnika boksita u Nikšiću, koji su se zbog neisplaćenih plaća zabarikadirali u napuštenom rudarskom oknu, pomogne s 320.000 eura “kako bi se pokrenula proizvodnja i omogućila dalja eksploatacija rude u tom rudokopu”.

Rudari su ranije tražili isplatu rujanske plaće i po 250 eura od listopadske, uz jamstvo za ugovor s partnerom iz Mađarske a sada traže isplatu svih sedam plaća i hitno pokretanje proizvodnje.

Radnici rudnika boksita u utorak su odbili vladin prijašnji prijedlog da im ta sredstva ustupe uz neke uvjete i najavili radikalniji prosvjed. Rudari, njih oko 30, u srijedu su blokirali ulaz u jamu i prekinuli uzimanje vode i hrane i svaki kontakt s javnošću.

Radnici se nalaze na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno zraka. Uvjeti u jami, koja je prije tri godine zatvorena, iznimno su teški. Vlaga je ogromna, zidovi se obrušavaju, temperatura je dva stupnja.

Predstavnik izvršne vlasti u odboru direktora nikšićke kompanije Predrag Stamatović apelirao je na rudare da prekinu štrajk koji su počeli prije oko 15 dana, kada su se zatvorili u jamu Biočki stan. On je pozvao zaposlene i da prihvate vladinu odluku i u najkraćem mogućem roku stvore uvjete za početak proizvodnje.
XS
SM
MD
LG