Dostupni linkovi

Rahoj: Mjere štednje i reforme daju rezultate


Španski premijer Mariano Rahoj saopštio je u parlamentu da mjere štednje i reforme njegove vlade daju rezultate.

Rahoj u parlamentu predstavlja najnoviji krug reformi i program stabilizacije njegove vlade za period od prošle do 2016. godine.

"Zemlja se više ne nalazi blizu finansijskog ponora, a splasnula je i prijetnja da će joj biti potreban paket međunarodne finansijske pomoći", kazao je Rajoy.

On je kazao da su politike njegove vlade počele djelovati, ali je dodao da još mnogo toga treba učiniti, prenosi Business.hr.

Španski premijer je istakao kao jedan od velikih uspjeha to što su u posljednjih nekoliko mjeseci oštro pali troškovi zaduživanja zemlje na tržištima obveznica.

"To bi moglo uštedjeti zemlji do milijardu EUR u ovoj godini", poručio je Rahoj.

Španija je tokom protekle četiri godine uglavnom nalazila u recesiji i sada ima rekordnu stopu nezaposlenosti od 27,2 odsto. U međuvremenu, vlada je smanjila potrošnju i povećala poreze kako bi snizila budžetski deficit i potrebu za zaduživanjem.

Prema posljednjim službenim podacima, pad bruto domaćeg proizvoda te zemlje usporava - u prvom ovogodišnjem tromjesečju pao je po stopi od 0,5 odsto u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje, kada je pad iznosio 0,8 odsto.
XS
SM
MD
LG