Dostupni linkovi

Bivši logoraši u BIH žive na margini društvenih zbivanjaPovodom 9. maja, Dana logoraša, odnosno Dana pobjede nad fašizmom, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini ukazao je na goruće probleme ove populacije, koji se iz godine u godinu usložnjavaju, a da se pri tome za njih ništa ne čini i pored činjenice da su oni živi svjedoci zločina koji se desio na prostoru BiH.

Kako se u saopćenju Saveza navodi, ova populacija živi na margini društvenih zbivanja, a žrtve su i danas, kao i onda kada su sasvim neopravdano bili lišavani elementarnih ljudskih prava i sloboda, zatvarani, mučeni, maltretirani i ubijani na najstrašnije načine, u logorima širom BiH.


Danas su žrtve nesposobnih, nezainteresiranih političara koji neće, ne znaju ili ne žele da znaju niti da se pozabave problematikom koja tišti ovu populaciju iako se promijenilo nekoliko garnitura vlasti od 1996. godine, ali ni jedna od njih nije ni pokušala naći način da se riješe nagomilani problemi bivših logoraša - smatraju u Savezu.

Napominju da se uporno opstruira rad na izradi i donošenje zakona o pravima žrtava torture, čije je usvajanje, pored toga što je obaveza Bosne i Hercegovine ustanovljena međunarodnim aktima, također i moralna obaveza prema žrtvama.

Bivši logoraši, kao jedna od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH su duboko razočarani dosadašnjim odnosom institucija vlasti prema njima, te pored svega očekujemo da će poslije obilježavanja ovog 9. maja logoraši steći status u društvu, koji im prema svim međunarodnim konvencijama pripada - rečeno je u saopćenju.

Odlukom Upravnog odbora Saveza logoraša u BiH, ove godine 9. maj Dan logoraša BiH, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope bit će obilježeni u zloglasnom logoru Sušica - Vlasenica.
XS
SM
MD
LG