Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Preživjeli opisao premlaćivanje i egzekuciju u Srebrenici


Mapa prikazana tokom suđenja Mladiću, 8. svibanj 2013.
Mapa prikazana tokom suđenja Mladiću, 8. svibanj 2013.
Na suđenju bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću zaštićeni svjedok pod pseudonimom RM-314, opisao je kako je preživio organiziranu egzekuciju, nakon što su srpske snage zauzele zaštićenu zonu Srebrenica, u srpnju 1995. godine.

Mjesec dana od zločina svjedok je dao iskaz istražiteljima haškog tužiteljstva na temelju koje je rekonstruirano jedno, od više masovnih pogubljena, spomenutih u optužnici za genocid u Srebrenici, za što general Mladić zapovjedno odgovara.

Zaštićeni svjedok je opisao kako je zarobljen od strane vojne policije Vojske Republike Srpske 13. srpnja 1995. godine kada je pokušao pobjeći iz napadnute zaštićene zone u kojoj je do tada živio. Zatočen je u magacin u Konjević Polju gdje je zajedno s 15 ostalih zarobljenika prvo premlaćen, a zatim utrpan u autobus, opisao je tužiteljstvu, za javnost skrivenog lika.

„Ukrcala su se četiri vojnika koja su cijelo vrijeme bili u magacinu, sa nama, a bila je još jedna žena koja je vozila autobus“, opisao je svjedok potvrđujući tužiteljstvu kako su to bili isti vojnici koji su ih prethodno premlatili.

Iz autobusa su zarobljenici, među kojima je bio i maloljetni dječak, izvedeni te postrojeni na obalu rijeke Jadar, gdje je na njih otvorena vatra.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:37 0:00
Direktan link

I svjedok je pogođen metkom u bok, koji je izašao kroz tijelo, no uspio je preživjeti i pobjeći na teritorij pod kontrolom snaga Armije Bosne i Hercegovine. Ubrzo nakon toga preživjeli je dao izjavu istražitelju haškog tužiteljstva, temelju koje se, između ostalog, moglo zaključiti - kako se radilo o organiziranim pogubljenjima zarobljenika, a ne izoliranim incidentima zbog osvete – kako to tvrdi obrana.

Tijekom unakrsnog ispitivanja branitelj generala Mladića Dejan Ivetić pokušao je prikazati kako je svjedok nevjerodostojan - jer nije spomenuo haškim istražiteljima da je bio pripadnik bošnjačkih snaga. Zaštićeni svjedok se s time nije složio pojašnjavajući kako je u Srebrenici bio pripadnik civilne zaštite i to po radnoj obavezi, odbacujući pitanja o sudjelovanju u borbenim aktivnostima.

RM-314 će iskaz dovršiti u četvrtak nakon čega se očekuju svjedočenja insajdera iz Bratunačke brigade VRS-a, koju se smatra učesnikom u masovnim pogubljenjima.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG