Dostupni linkovi

Počinje obeležavanje Dana Evrope


Dan Evrope- 9. maj, kojim se slave 63 godine Evropske unije, biće obeležen mnogobrojnim manifestacijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Kako se navodi u saopštenju EU Info centra, proslava počinje danas univerzitetskom konferencijom "Pripreme za pregovaranje o članstvu u EU", 9. i 11. maja biti nastavljena brojnim događajima namenjenim svim uzrastima, poput crtanja o Evropi za najmlađe, debata za učenike srednjih škola s ambasadorom EU Vensanom Dežerom i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom Obradovićem.

Tokom manifestacije biće održani Evropski filmski festival, izložba stripa na temu "Srbija i EU", koncert Ramba Amadeusa, ali će građani moći da vide i programe finansirane sredstvima EU kao i raznovrsno kulturno nasleđe zemalja članica EU.

Posetiocima je omogućeno i da u video kabini kažu šta misle o EU i Evropi.

Pored Beograđana, u izložbi stripa imaće priliku da tokom maja uživaju i građani Leskovca i Sombora, dok će deo repertoara savremenog evropskog filma moći krajem maja da vide Novosađani i Nišlije.

Dan Evrope, 9. maj, obeležava se na dan potpisivanja deklaracije koju je 1950. načinio francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman, a koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

Deklaracija je bila predlog nekadašnjim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice današnje EU.
XS
SM
MD
LG