Dostupni linkovi

BiH: Kličković i Drljača oslobođeni optužbi za ratni zločin


Gojko Kličković
Gojko Kličković
Gojko Kličković, predsjednik ratnog Predsjedništva srpske opštine Bosanska Krupa, i Mladen Drljača, bivši predsjednik Vijeća privremenog vojnog suda u Jasenici oslobođeni su optužbi za zločine protiv čovječnosti.

Prema pravosnažnoj presudi koju je izreklo Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, Tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza kako bi se utvrdila njihova odgovornost u pogledu učestvovanja u uduženom zločinačkom poduhvatu radi progona nesrpskog stanovništva s područja općine Bosanska Krupa.

Novinar Balkanske istraživačke mreže Denis Džidić, koji je pratio izricanje presude kaže kako je u obrazloženju presude Apelaciono vijeće još navelo:

“Ono što je dodatno utvrđeno je to da Tužilaštvo nije tokom dokaznog postupka pokazalo konkretnu vezu između optuženih Kličkovića i Drljače sa počiniocima zločina na području Bosanske Krupe koji su bili pripadnici policije i tadašnje Vojske Republike Srpske.”

Prema optužnici, Kličković je bio predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba tadašnje Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Tužilaštvo BiH na teret im je stavljalo, između ostalog, ubistva, deportacije, mučenja, zatvaranja, prisiljavanja na prinudne radove i druga nečovječna djela počinjena nad nesrpskim stanovništvom tokom 1992. godine u Bosanskoj Krupi.

Kličković je ovim riječima objasnio šta je radio tokom rata u Bosanskoj Krupi:

“Ja sam naredio dve evakuacije muslimanskog, odnosno Bošnjačkog stanovništva i dve Srpskoga. To nije bila deportacija. Deportacija je progon, eliminasnje stanovništva sa područja opštine, a mi ovdje smo samo zamjenili sa jednog dijela optšine na drugi, gde je bezbednije”

Prvostepenom presudom Suda BiH iz 2010.godine, Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić oslobođeni su krivice. Nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je 2012. godine, ukinulo prvostepenu presudu te naložilo obnavljanje suđenja Kličkoviću i Drljači.

Tužilac Tužilaštva BiH, Dževad Muratbegović tada je rekao kako je u prvostepenom postupku pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

“Ubijanje, nezakonito zatvaranje, premlaćivanje, mučenje, prisilna razmjena zatočenika i prisilno preseljenje nesrpskog stanovništva na području Opštine Bosanska Krupa u relevantno vrijeme nije bio incident već se radilo o realizaciji sistemskog i organizovanog događaja u okviru kojeg je postojala jasna podjela i uloga njegovih učesnika”, pojašnjava Muratbegović.

Kličković je nakon rata, od 1996. do 1998. godine obnašao funkciju premijera RS-a, a trenutno je načelnik Opštine Krupa na Uni.

Gojko Kličković je član Glavnog odbora SDS-a.

Inače, bio je u bjekstvu od 1998. i uhapšen je u junu 2006. godine u Beogradu.
XS
SM
MD
LG