Dostupni linkovi

Muftija Zukorlić formirao štab za odbranu Islamske zajednice


Muamer Zukorlić
Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamer Zukorlić, jedne od dvije zajednice u ovoj zemlji, saopštio je danas da je formirao Štab za odbranu Islamske zajednice na čijem je on čelu, javalja Anadolija.

On je rekao da će taj štab imati cilj očuvanje ustavnog poretka Islamske zajednice u Srbiji i da će u ''tom cilj preduzeti sve neophodne radnje i aktivnosti, zaštite organa i funkcionisanja ustanova, a u skladu sa Ustavom i interesima i Islamske zajednice''.

Zukorlić je pozvao aktiviste Islamske zajednice u Srbiji da se jave Štabu za odbranu kako bi dobili uputstva o daljim aktivnostima i ponašanju.

Muftija Zukorlić je izrazio uvjerenje da će uz podršku uposlenika i vjernika uspješno odobiti i ovaj napad.

On je rekao da se skupljaju potpisi čiji je cilj pomirenje i jedinstvo Islamske zajednice. Podvlači da su ti potpisi potrebni i reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću kako bi se lakše uključio u rješavanje problema u Islamskoj zajednici na Sandžaku i Srbiji.

Sedmočlanim Štabom za odbranu Islamske zajednice rukovodiće potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese Rešad Plojović.

"Uloga Štaba bit će poduzimanje svih potrebnih aktivnosti i poteza u cilju očuvanja ustavnog poretka i normalnog ambijenta za funkcionisanje organa i ustanova Islamske zajednice", navedeno je u saopštenju.

Mešihat je odlučio da uputi višečlanu delegaciju Islamske zajednice i njenih ustanova koja bi vrhovnog poglavara, reisa Kavazovića u Sarajevu upoznala sa aktuelnim stanjem u Islamskoj zajednici.
XS
SM
MD
LG