Dostupni linkovi

U Daki zabranjena sva okupljanja, ubijeno najmanje 37 ljudi


Policija Bangladeša zabranila je u ponedeljak sva okupljanja u Daki pošto je u uličnim sukobima na desetine hiljada verskih ekstremista i organa reda ubijeno najmanje 37 demostranata i zatvorena islamistička televizijska stanica.

Na stotine demonstranata je povređeno i više desetina je uhapšeno u okršaju sa policijom koja je razbila skup u blizini poslovnog centra Dake, dok je vođa protesta ukrcan u avion u drugom bangaldeškom gradu Čitagong gde su takođe održani protesti, navodi Rojters.

Sukobi su počeli u nedelju pošto je oko 200.000 islamskih tvrdolinijaša umarširalo u Daku zahtevajući verske reforme odnosno "talibanizaciju" zemlje koja održava sekularizam kao državnu politiku, dodaje AFP.

Britanska agencija prenosi da proteste u više gradova u Bangladešu vodi grupa "Hefajat-e-Islam" pošto je 5. maja dala krajnji rok vladi da uvede novi zakon protiv bogohuljenja i vrati zavet Alaha u ustav, zabrani "slobodno mešanje" žena i muškarca i uvede obavezno islamsko obrazovanje, podseća Tanjug.

Sekularna Vlada Bangaldeša ove, većinski, muslimanske zemlje, odbacila je takve zahteve.
XS
SM
MD
LG