Dostupni linkovi

Uhapšen muškarac osumnjičen da je bio čuvar u logoru Aušvic


Logor Aušvic
Logor Aušvic
Nemačke vlasti saopštile su u ponedeljak da su uhapsile devedesettrogodišnjeg muškarca, osumnjičenog da je bio čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic.

Hans Lipšis priveden je nakon što je tužilaštvo zaključilo da postoje ozbiljni dokazi da je od 1941. do 1945. godine bio saučesnik u zločinima nad zatvorenicima u Aušvicu.

Lipšis je priznao da je za vreme rata bio pripadnik stražarske jednice S S-a u Aušvicu, gde je ubijeno oko 1,5 miliona ljudi, uglavnom Jevreja, ali je tvrdio da je bio samo kuvar.

Uhapšeni Nemac je posle rata, 1950. godine emigrirao u Čikago, ali je 1983. godine proteran iz SAD pošto je lagao o svojoj ratnoj prošlosti.

Nemačke vlasti do sada nisu mogle da podignu optužnicu protiv Lipšisa pošto je raniji zakon zahtevao dokaze koji bi ga povezali sa konkretnim zločnima.

Predmet se sada, međutim, vodi na istoj pravnoj osnovi koja je korišćena i protiv Džona Demjanjuka, koji je posle deportacije iz SAD osuđen za sučesništvo u ubistvu na osnovu činjenice da je bio čuvar u nacističkom logoru smrti Sobibor.

Prema toj novoj pravnoj teoriji, optuženi, i bez dokaza o konkretnom zlodelu, može da bude osuđen za saučesništvo ako je bio čuvar u logoru čija je jedina svrha bila ubijanje ljudi, podseća Beta.
XS
SM
MD
LG