Dostupni linkovi

UN: Nema ubedljivih dokaza o hemijskom oružju u Siriji


Ratna razaranja u Damasku
Komisija UN koja istražuje ratne zločine u Siriji saopštlia je u ponedeljak da nije našla ubedljive dokaze o upotrebi hemijskog oružja tokom sukoba u toj zemlji.

Komisija "želi da razjasni da nije došla do ubedljivih nalaza kada je u pitanju upotreba hemsijkog oružja u Siriji neke od sukobljenih strana", navedeno je u saopštenju.

Saopštenje je izdato pošto je član komisije i bivša tužiteljka Haškog tribunala za ratne zločine Karla Del Ponte izjavila švajcarskoj televiziji da komisija ima naznake da su sirijski pobunjenici koristili nervni gas sarin kao hemijsko oružje.

Predsednik komisije Paulo Serđo Pinjeiru naveo je u saopštenju da komisija "podseća sve strane sukoba da je upotreba hemijskog oružja zabranjena u svim okolnostima prema međunarodnom običajnom humanitarnom pravu".

Sirijska vlada i pobunjenici optužuju jedni druge da koriste hemijsko oružje. SAD i Velika Britanija saopštili su ranije da se pojavljuju dokazi da su sirijske vladine snage koristile sarin. Američki predsednik Barak Obama je naglasio da su potebni ubedljiviji dokazi pre nego što odluči kako da odgovori i da li da pokrene vojnu akciju.

Sirijski predsednik Bašar al Asad je rekao da su te tvrdnje neosnovane.
XS
SM
MD
LG