Dostupni linkovi

NVO: U izraelskom napadu ubijeno 15 sirijskih vojnika


Najmanje 15 sirijskih vojnika poginulo u izraelskom zračnom napadu u noći sa subote na nedjelju na tri vojna položaja na sjeveru Damaska, izvjestila je jedna nevladina organizacija (NVO).

Najmanje 15 vojnika je ubijeno, a nepoznata je sudbina desetka drugih nakon izraelskog zračnog napada. Na ova tri položaja nalazilo se 150 vojnika, ali se ne zna da li su svi bili tamo za vrijeme vazdušnog napada - objasnio je agenciji AFP Rami Abdel Rahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava (OSDH).

Sirijske vlasti do sada nisu saopštile zvaničan bilans, ali ministarstvo vanjskih poslova u pismu UN-u u nedjelju je saopštilo da je "u napadu bilo ubijenih i povrijeđenih i da je pričinjena velikih materijalna šteta na ovim položajima i u obližnjoj civilnoj regiji".

Ministarstvo je preciziralo da su "oko 01.40 sati (subota 22.40 sati po srednjoevropskom vremenu) izraelski vojni avioni koji su se nalazili iznad okupiranih teritorija južnog Libana izvršili zračni napad ispalivši rakete na tri položaja snaga Sirijske arapske republike na sjeveroistoku Džamraja u Majsalunu i na sportski aerodrom za jedrilice u el-Dimasu".

U ovom napadu je pogađen Centar za naučna istraživanja u Džamraji, koji je već krajem januara gađao Izrael, kao i dva vojna cilja - važno skladište municije i jedinicu za protuzračnu odbranu - prema izjavi jednog diplomate iz Bejruta koji je želio ostati neimenovan.
XS
SM
MD
LG