Dostupni linkovi

Vladika Grigorije: Kačavenda će verovatno pred crkveni sudVladika zahumsko-hercegovački Grigorije izjavio je večeras da će razrešeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, koji je optužen za pedofiliju, verovatno odgovarati pred crkvenim sudom.

"Ta stvar uopšte nije završena, Sabor tek predstoji. Verovatno da će biti taj crkveni sud", rekao je vladika Grigorije za Radioteleviziju B92.

On je naveo da je Kačavenda optužen za pedofoliju i pederastiju, kao i da ne treba misliti da "čitav proces rešavanja tog problema" nije potekao upravo iz crkve. Vladika Grigorije je dodao da Kačavenda ima pravo da nosi mantiju dok se "ne završi taj sud", ali da nema nikakve ingerencije nad eparhijom, koju je već preuzeo drugi vladika.

Kako je dodao, moral "svakog od nas je veliko pitanje".

Vladika Grigorije je kazao i da je Kačavendi crkva utočište i da nema "druge majke sem crkve, a da se majka kad ima nekih problema toga teško odriče".

On je istakao i da mu se ne sviđa zataškavanje. Kačavendu je Sinod Srpske pravoslavne crkve nedavno razrešio dužnosti vladike pošto su objavljeni audio-snimci njegovih razgovora sa mladićem, koji je za vladiku podvodio dečake, i koji svedoče o njegovim bludnim radnjama.
XS
SM
MD
LG