Dostupni linkovi

Daka: Broj žrtava porastao na 610


Broj žrtava prošlonedeljnog urušavanja osmospratnice u kojoj je bilo nekoliko fabrika odeće u Bangladešu dostigao je 610.

Žena tuguje za ćerkom koja je stradala u nesreći (Beta/AP)
Arhitekta koji je projektovao zgradu izjavio je da je njena namena bila da služi kao tržni centar, a ne fabrika.

Poručnik Imran Kan, koji rukovodi vojnim centrom za koordinaciju akcije spasavanja, izjavio je agenciji AFP da su napori spasilaca doveli do pronalaženja novih tela, pa ukupan broj pronađenih žrtava sada iznosi 610.

Više od 3.000 radnika, od koji je spaseno 2.437, radilo je u smeni 24. aprila u vreme tragedije u kompleksu "Rana Plaza" u kojem je smešteno pet različitih tekstilnih proizvodnih postrojenja. Među kupcima proizvoda ovog kompleksa su španski "Mango", britanski "Prajmark" i italijanski "Beneton".

Jedan od vodećih arhitekata u Bangladešu, koji je projektovao kompleks "Rana Plaza", Masud Reza, izjavio je da je njegova kancelarija projektovala tu zgradu 2004. godine i da je prvobitni projekat predviđao postojanje šest spratova, a ne devet, koliko je zgrada imala nakon što je nadograđena.

Nije bilo namenjeno da u tom kompleksu budu smešteni veliki generatori, istakao je Reza.

"Kad smo radili na planu zgrade, vlasnik nam nije ni pomenuo da će se u njoj nalaziti postrojenja za proizvodnju tekstila. Da smo to znali, struktura i dizajn bi bili drugačiji, odnosno čvršći", dodao je on.
XS
SM
MD
LG