Dostupni linkovi

Milan Martić svedoči u odbranu Karadžića


U dokaznom postupku odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, za iduću nedelju je najavljeno svedočenje Milana Martića.

Od januara 1991. do avgusta 1995, Martić se nalazio na raznim rukovodećim funkcijama - bio je predsednik, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina, i Republici Srpskoj Krajini (RSK).

Zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, on je u Tribunalu osuđen na 35 godina zatvora, a na izdržavanje kazne je upućen u Estoniju. Martićevo svedočenje bilo je najavljeno za početak marta, ali je iskaz odložen zbog rešavanja po njegovom zahtevu da u sudnici bude prisutan advokat Predrag Milovančević, koji ga je zastupao u prvostepenom i u žalbenom postupku u Hagu.

Karadžić je Martićevo svedočenje tražio radi pobijanja iskaza Milana Babića, koji je od avgusta 1991. do februara 1992. godine, obavljao je funkciju premijera SAO Krajine, a zatim predsednika RSK. Babić je u martu 2006. izvršio samoubistvu u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, za vreme svedočenja u postupku protiv Martića.
XS
SM
MD
LG