Dostupni linkovi

Ljajić: Briselski sporazum ne sme da propadne


Sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu ne sme da propadne, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ističući da je vladajuća koalicija položila test jednistva na pitanju Kosova.

Ljajić je u intervjuu Tanjugu poručio da bi, sada kada je postignut taj krupan politički dogovor, bilo potpuno neprihvatljivo i razmišljati da vlada nema mehanizme da ga sprovede i da bi sporazum mogao da propadne.

On je istakao da je sada prioritet da se kroz demokratski dijalog sa Srbima sa Kosova nađe najmanji zajednički sadržalac i način da se nastavi ono što je započeto, odnosno da što pre krene primena sporazuma na terenu.

"Bilo bi jako važno da počne implementacija tog sporazuma, pre svega zbog zaštite bezbednosti i prava kosovskih Srba, bez obzira gde oni živeli. To je mnogo više i mnogo važnije nego da li ćemo mi dobiti datum za početak pregovora. Ovo nije beznačajno pitanje, ali u svakom slučaju sada razmišljati o tome da sporazum propadne i da nema mehanizma i mogućnosti da se on implementira bilo bi sa stanovišta interesa države neprihvatljivo, nepromišljeno i ja u tu mogućnost neprosto ne želim da verujem", kazao je Ljajić.

Upitan da li je postizanje dogovora u vezi sa implementacionom planom blizu, Ljajić je rekao da se to još ne može reći, ali da taj plan zaista nema alternativu.
XS
SM
MD
LG