Dostupni linkovi

Prosvjed hrvatskih željezničara


Danas će se održati javni prosvjed članova Sindikata hrvatskih željezničara i radnika društva Održavanje vagona d.o.o.

Osim neisplate plaće za ožujak, sindikat navodi da je razlog održavanja javnog prosvjeda nastavak propadanja HŽ Carga d.o.o., zbog čije nelikvidnosti u kratkom roku prijeti urušavanje cjelokupnoga željezničkog sustava.

Prije devet dana održana je nenajavljena sindikalna akcija Sindikata strojovođa Hrvatske, zbog koje je bilo otkazano 20-ak vlakova na području regionalne jedinice HŽ Putničkog prijevoza Varaždin. Iako dio putničkih i teretnih vlakova nije krenuo, u Sindikatu strojovođa Hrvatske rekli su da nije riječ o štrajku. Navodno se radi o kvaru na pjeskarama, koje su dio kočničkog sustava lokomotiva, zbog čega su ugroženi životi putnika i željezničkog osoblja.

U održavanju vagona i vlakova pak tvrdili su da je sa sustavima sve u redu. U priopćenju koje smo dobili iz Putničkog prijevoza HŽ-a stoji da je riječ o nezakonitoj akciji Sindikata strojovođa te da većina navedenih nedostaka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila i prometa. Zbog svega toga ističu da Uprava postupke Sindikata strojovođa Hrvatske može ocijeniti i kao sabotažu.
XS
SM
MD
LG