Dostupni linkovi

Srbija: Požar na Crnom vrhu traje već 11 dana


Toplo vreme, i temperature od preko 34 stepena, su neki od razloga što se požar na Crnom vrhu kod Prijepolja ne smiruje već 11. dan.

Požar je zahvatio 160 hektara niskog rastinja i tokom noći imao je tendenciju širenja na veliki kompleks borove šume, površine 300 hektara.

Dragan Dončevski, iz sektora za vanredne situacije, navodi za Radio B92 da je situacija bolja, ali da požar i dalje nije ugašen.

"Požari na lokaciji Crni vrh još ne možemo smatrati lokalizovan. Gorenje je mnogo manje nego prethodnih dana, ali jedna strma litica koju smo pokušavali da ugasimo i iz vazduha i sa zemlje i dalje je promblematična. Pokušavamo požar da usmerimo prema jednom nepristupačnom delu, prema prirodnoj prepreci gde bi se sam zaustavio. Tako da nastavljamo dalje, sa 92 vatrogasaca-spasioca, sa 22 vatrogasna vozila i 15 radnika Srbija šume, koji nam pružaju veliku pomoć, nastavljamo da gasimo požar do daljeg“, rekao je Dončevski.

Prema rečima Gorana Posrkuše iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije osnovni problem prilikom gašenja požara na Crnom vrhu je to što ljudska noga ne može da kroči na teren zahvaćen vatrom koji je jako nepristupačan - kanjon Uvca i Lima. Požar je i dalje prizeman, gori suva trava i nisko rastinje, ali vetar i visoke dnevne temperaute stvaraju probleme, objasnio je Posrkuša.

Požar je izbio 21. aprila, a u gašenju učestvuju Vatrogasno - spasilačke ekipe iz Čačka, Užica, Kragujevca, Ssapca, Novog Pazara, Niša, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Raške. Dan za nama obeležio je masovni odlazak na izletišta, ali u sektoru za vanredne situacije kažu da nisu zabeležili veće požare.
XS
SM
MD
LG