Dostupni linkovi

Nezavisnost Škotske bi ugrozila ugled Britanije


Međunarodni ugled Velike Britanije će biti ugrožen ukoliko Škotska na referendumu sledeće godine postane nezavisna, upozorio je Komitet za inostrane poslove Donjeg doma britanskog parlamenta.

Komitet je, u izveštaju, naveo da bi razlaz sa Škotskom umanjio uticaj Britanije u Evropskoj uniji i potvrdio stav da je Britanija svetska sila čija moć nepovratno propada, prenela je agencija AFP.

Škotska vlada je taj izveštaj nazvala "stranačkim", istakavši da se Komitet sastoji isključivo od članova koji se protive nezavisnosti Škotske.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, u kojem Britaniju čine Engleska, Škotska i Vels, stalna je članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, članica NATO-a sa nuklearnim naoružanjem, i treća po veličini privreda u okviru Evropske unije.

U izveštaju se navodi da je "teško izmeriti" uticaj eventualne nezavisnosti Škotske po međunarodni ugled ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, "ali zaključujemo da je određeni stepen oštećenja ugleda neizbežan".

Komitet je, takođe, ponovio prethodna upozorenja vlade u Londonu da će u slučaju izglasavanja nezavisna Škotska verovatno morati ponovo da se prijavi za članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su UN, EU i NATO.

Referendum o nezavisnosti Škotske je zakazan za 18. septembar 2014. godine, kad će tamošnjim glasačima biti postavljeno pitanje - "Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja".
XS
SM
MD
LG