Dostupni linkovi

Vučić: Briselski sporazum mora biti sproveden


Serbia -- First Deputy Prime Minister Aleksandar Vucic holds documents during a press conference in Belgrade, 30Mar2013
Serbia -- First Deputy Prime Minister Aleksandar Vucic holds documents during a press conference in Belgrade, 30Mar2013

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se briselski sporazum o Kosovu mora sprovesti, jer su ga potpisali premijer Srbije Ivica Dačić i
prihvatila Skupština Srbije, a da Srbi sa severa Kosova ne žele referendum na kojem bi se građani izjasnili o sporazumu.

"Ako sporazum sa Prištinom potpiše neko iz Vlade i to prihvati skupstina, onda je jasno da se mora sprovoditi. Samo je pitanje kako da to uradimo sa saglasnošću našeg naroda, a ne protiv njegove volje", rekao je Vučić televiziji B 92.

Vučić je najavio da će sledeće nedelje, između 7. maja i 12. maja, posetiti Kosovo, posle sastanka sa Kosovskim Srbima u Beogradu.

Potpredsednik Vlade je istakao i da će Srbija učiniti sve da dobije datum za početak pregovora sa EU, a da "ne sruši svoju državnost".

Vučić je objasnio da vlast "ne može da menja Srbe" na severu Kosovu.

On je istakao da je na osnovu pet, šest uslova koje su kosovski Srbi postavili za održavanje referenduma, potpuno jasno da oni ne žele referendum.

Potpredsednik Vlade je naveo da sporovođenje sporazuma neće biti lako, ali da se mora pronaći neko rešenje.

Na pitanje kako će izgledati primena sporazuma bez čelnika opština na severu Kosova koji se tome protive, Vučić je odgovorio da "ne može o svemu da govori potpuno otvoreno".

Vučić je istakao da je Srbija "sve vreme u trci sa vremenom" i da će učiniti sve da dobije datum, a na pitanje da li to znači da bi sporazum trebalo da bude primenjen do kraja juna, potpredsednik Vlade je odgovorio da je to "apsolutnu nemoguće".
XS
SM
MD
LG