Dostupni linkovi

Slovenija: Okupljanja radnika i pohodi u prirodu povodom 1. majaSindikalne organizacije u Sloveniji obeležavaju Međunarodni praznik rada, 1. maj, tradicionalnim prvomajskim druženjima i pohodima u prirodu.

U celoj Sloveniji sinoć su, uoči praznika rada zapaljene praznične vatre, govorili su sindikalni rukovodioci, a jutros su građane budile prvomajske budnice.

Na brdu Rožnik u Ljubljani će učesnike proslave posetiti gradonačelnik Zoran Janković, a na Javorovici nad Šentjernejem će uz Praznik rada biti svečano obeležen i Dan otpora protiv okupatora, ulazak Slovenije u Evropsku uniju (EU) i sećanje na pale borce 4. bataljona Cankareve brigade, gde će govoriti i predsednik države Borut Pahor.

Uoči praznika su sindikalisti upozorili da položaj radnika nije ružičast, ali i da se radnici ne smeju pomiriti sa kršenjem njihovih prava.

Prvi maj se počeo slaviti u svetu 1890. godine u znak sećanja na događaje u američkom Čikagu kada su radnici 1. maja 1886. godine zahtevali osmočasovno radno vreme i sukobili se sa policijom.
XS
SM
MD
LG