Dostupni linkovi

Dačić:Ne treba nam saglasnost za primenu sporazuma


Ivica Dačić

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti primenjen, iako ga Srbi sa severa Kosova ne prihvataju.

"Vlada Srbije nema šta s kim da pregovora, odlučili smo da prihvatimo ovaj sporazum i sporazum će biti primenjen. Ostaje samo da vidimo kako da posledice budu što manje za narod, da se se svi zajedno dogovorimo, ali oni ne moraju da ga podržavaju", rekao je Dačicih za televiziju "Pink".

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa Kosovo više nisu za referendum, pošto znaju kakav će biti rezultat, odnosno da će ga prihvatiti većina građana Srbije.

Dačić je rekao da je najgora opcija da se sporazum prihvati, a da ne bude primenjen.

"Niko nema pravo da ovu zemlju vodi u dalje propadanje. Sporazum nije uporen protiv naroda, njim se čuvaju institucije, posao za Srbe, nismo priznali nezavisnost, nismo im omogućili članstvo u UN i OEBS-u, sada idemo ka trajnom i konačnom rešenju, ovo je privremeno rešenje", istkao je premijer Srbije.

Kao jedan od daljih koraka, Dačić je naveo predlog predsednika Tomislava Nikolića da se Zakonom o suštinskoj autonimiji omogući da Zajednica srpskih opština postane sastavni deo ustavno-pravnog sistema Srbije.

On je istakao da se trenutno vode pregovori timova u Briselu o rokovima za primenu sporazuma, prevashodno u delu koji se odnosi na policiju i pravosuđe.
XS
SM
MD
LG