Dostupni linkovi

Sulejman Tihić: SDP provodi puč u Federaciji BiH


Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija kako nova parlamentarna većina predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) Zlatka Lagumdžije provodi puč u Federaciji BiH nakon hapšenja predsjednika tog entitet Živka Budimira.

On tvrdi da to dokazuju pokušaji da se na svaki način preuzmu ovlasti pritvorenog predsjednika FBiH. Kaže kako, očito, postoji plan da se nadležnosti predsjednika prenesu na njegove zamjenike.

''Upravo ovi pokušaji neustavnog preuzimanja vlasti od strane nove parlamentarne većine dokazuju, stavljaju na sumnju i razloge hapšenja, odnosno krivičnog postupka protiv Živka Budimira. To može biti cilj zbog čega se sve ovo dešava. Jer, nisu mogli na ustavan i zakonit način preuzeti vlast pa pokušavaju sada preko organa represije. A jedino se na ustavan način može promijeniti vlast i mi to cijelo vrijeme govorimo'', rekao je Tihić za agenciju Anadolija u prvom intervjuu nakon višesedmičnog odsustva iz bh. javnosti.

Na pitanje zašto brani predsjednika FBiH Budimira, te na molbu da prokomentira činjenicu da se i neki visoki zvaničnici SDA dovode u vezu sa inkriminacijama protiv čelnika FBiH, Tihić je ukazao na ''način kako je to urađeno''.

'Ta jedna parada koja je tom prilikom napravljena, jedna medijska pompa... Sve to dovodi u pitanje smisao i samog tog postupka. Sve se to moglo uraditi i na drugačiji način. Činjenica je da nisu isti kriteriji. Za Živka Budimira vrijede jedni, a za neke druge drugi kriterije. Sjećate se ranijih afera gdje se Sud BiH oglasio nenadležnim i spustio predmet na niže institucije. A predmet Budimira koji pripada nadležnosti općinskog ili kantonalnog suda, izmješten je na Sud BiH'', podsjeća lider SDA.

Komentirajući ulogu međunarodne zajednice u ovom slučaju, odnosno nakon hapšenja Budimira, Tihić je rekao da, po njegovom utisku, međunarodna zajednica, kao i SDA, podržava agencije za provođenje zakona i vladavinu prava.
XS
SM
MD
LG