Dostupni linkovi

Vlada Srbije nije postigla dogovor sa Srbima sa sjevera Kosova


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Sastanak Srba sa sjevera Kosova sa predstavnicima Vlade završen je bez dogovora, zatražena je ocjena ustavnosti sporazuma prije referenduma.

Premijer Ivica Dačić je posle sastanka poručio da "referendum sada nema smisla, jer je očigledno da Srbi sa Kosova ne bi prihvatili njegov većinski rezultat".

"Nemamo vremena da mjesecima razmatramo, jer nas to dovodi u tešku situaciju da ne možemo da sprovodimo prihvaćeno. Vlada neće promijeniti kurs. Nastavićemo da vodimo zemlju u pravom smjeru", rekao je Dačić.

On je istakao da sporazum mora da se primijeni, da Vlada raspolaže mehanizmima za to, ali da ih neće upotrijebiti jer želi dogovor.

"Ukinemo plate i radna mesta i nema paralelnih institucija. Ali mi to nećemo, već hoćemo dogovor sa Srbima sa Kosova. Ako sada propustimo priliku za politički dogovor, više nećemo imati o čemu da razgovaramo", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je ocenio i da se ovdje "više ne radi o interesima građana, već o političkoj kampanji u kojoj Vlada neće da učestvuje".

"Jasno je da za njih referendum nije opcija. Očigledno je da su ocijenili da narod Srbije drugačije misli. Ali uveren sam da Vlada ima većinsku podršku naroda", rekao je Dačić, dodavši da su vlada i skupština podržali sporazum i da se on može jedino mijenjati referendumom.

Premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću su Srbi sa sjevera i ranije iznijeli stav da se ne slažu sa sporazumom, poslije čega se govorilo o opciji referenduma, ali samo uz uslov jedinstva.

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova rekli su tokom trosatnog sastanka sa čelnicima Vlade Srbije da u ovom trenutku referendum o sporazumu sa Prištinom nije najbolja opcija, a da bi prioritet trebalo dati odluci Ustavnog suda o tom dokumentu.

"Sporazum je neprihvatljiv, jer ugrožava vitalne interese Srba, a plan za sprovodjenje još je gori jer u potpunosti urušava sve i jer je očigledno da iza toga ne stoji dobra namera", rekao je predsjednik Srpskog nacionalnog veća sjevernog Kosova Milan Ivanović.
XS
SM
MD
LG