Dostupni linkovi

NASA snimila uragan na Saturnu


Svemirsko-istraživačka letjelica američke svemirske agencije NASA "Kasini" snimila je uragan velikih razmjera na sjevernom polu Saturna, prečnika oko 2.000 kilometara.

Na snimcima se vidi "super brzi" uragan prečnika do 2.010 kilometara na čijem rubu se oblaci kreću brzinom od 531 kilometar na čas.

Zapanjujući snimci oluje "uhvaćeni" su sa visine od 420.000 kilometara posredstvom crvenih i infracrvenih talasa, i vještački su obojeni da bi se vidjeli detalji.

Naučnici kažu da vjetar uragana duva brzinom od 150 metara u sekundi, ali nije poznato koliko već oluja traje, navodi BBC.

Ovo je veliki uspjeh za naučnike NASE, koji se čekao godinama, pošto bi rezultati istraživanja mogli da pomognu da se razriješi enigma svjetlosnog vrtloga na Saturnu.

Naučnici se nadaju da će istraživanjem Saturnovog vrtloga uspjeti da saznaju i tajne uragana na Zemlji.

Svemirski brod "Kasini" lansiran je iz Kejp Kanaverala 1997. godine, a 2004. godine je stigao na planetu Saturn.

Kada je "Kasini" prvi put stigao na Saturn, sjeverni pol je bio u mraku, jer je bila zima u godišnjem ciklusu planete od 29 godina, odnosno toliko treba ovoj planeti da obiđe oko Sunca.

Sada je sačinjen prvi snimak osunčanog sjevernog pola Saturna, što nije viđeno nakon što je posada letjelice "Voyager 2" poslala fotografije 1981. godine, kada je prolazila pored ove planete.
XS
SM
MD
LG