Dostupni linkovi

Sud potvrdio: Srbija treba da isplati odštetu petorici Alabanca sa Kosova


Fond za humanitarno pravo saopštava da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu kojom država Srbija petorici kosovskih Albanca treba da plati odšetu od 1,3 miliona dinara (oko 12.000 eura).

Fond za humanitarno pravo navodi da je to odšteta zbog torture koju su pretrpeli tokom nezakonitog pritvora 1999. i 2000. godine. Država Srbija treba da isplati odšetu Tahiru Bitićiju, Smajlu Gašiju, Rahmanu Eljšaniju, Hisniju Podrmičakuu i Bekimu Istoguu zbog odgovornosti za torturu koju su nad njima vršili pripadnici MUP-a.

Fond je naveo da je to jedna od rijetkih pravnosnažnih presuda kojom je žrtvama srpskih snaga bezbjednosti priznato pravo na odštetu, ali da iznosi pojedinačnih odšteta od 200.000 (1800 eura), odnosno 300.000 dinara "ne doprinose uspostavljanju pravde za nedjela počinjena tokom devedesetih".

Apelacioni sud je potvrdio činjenične nalaze Prvog osnovnog suda prema kojima su jedinice MUP-a uhapsile Bitićija, Gašija, Eljšanija, Podrmičakua i tada maloletnog Bekima Istogua bez pravnog osnova.

Bitići, Gaši i Eljšani bili su u zatvoru u Požarevc, a Podrimčaku i Istogu u Sremskoj Mitrovici.

Bitići je pušten poslije devet mjeseci pritvora i protiv njega nikada nije vođen bilo kakav postupak, niti je saslušavan u zatvoru. Gaši je bio optužen za terorizam. Suđenje je trajalo sedam mjeseci. U julu 2000. godine Okružni sud u Nišu ga je oslobodio optužbe, nakon čega je pušten iz zatvora poslije 14 mjeseci.

Eljšani je u pritvoru bio 11 meseci i za to vreme niko ga nije ispitivao niti je protiv njega ikada vođen bilo kakav postupak.

Podrimčaku je optužen za terorizam i sudilo mu se pred Okružnim sudom u Nišu. Suđenje je trajalo sedam mjeseci. Oslobođen je 5. jula 2000. godine nakon čega je i pušten, posle 14 mjeseci. Protiv Istogua nikada nije vođen krivični postupak. Oslobodjen je u oktobru 2000. godine, poslije 18 mjeseci provedenih u nezakonitom pritvoru.

Tortura prilikom hapšenja i boravka u zatvorima kod Bitićija, Gašija, Eljšanija, Podrimčakua i Istogua ostavila je teške posledice po njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Lekari su kod svih konstatovali PTSP, naveo je Fond.

FHP je 26. aprila 2010. godine u ime petroice kosovskih Albanaca podneo tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv države Srbije zbog odgovornosti za policijsku torturu.

U toku postupka održano je ukupno šest ročišta na kojima su saslušani kosovski Albanci, a sprovedeno je i medicinsko veštačenje, piše u saopštenju.
XS
SM
MD
LG