Dostupni linkovi

EP ukazao na odgovornost Crne Gore u procesu proširenja EU


Poslanici Evropskog parlamenta (EP) zaduženi za odnose sa državama regiona, poručili su u ponedeljak u Podgorici da Crna Gora ima "dodatnu odgovornost" da proces proširenja EU "učini kredibilnijim", jer je "jedina zemlja u ovom trenutku koja pregovara za članstvo u zajednici evropskih naroda".

Poslanici EP, predvođeni slovačkim diplomatom Eduardom Kukanom, u razgovoru sa crnogorskim ministrom pravde Duškom Markovićem izrazili su uverenje da će se na primeru Crne Gore "pokazati održivost i kontinuitet uspešne politike proširenja", saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Oni su ukazali na važnost postizanja konsenzusa oko ustavnih promena koje bi trebalo da obezbede nezavisnost pavosuđa, i ukazali da je "neophodno jačati poverenje u institucije sistema".

Crna Gora je u junu prošle godine dobila "zeleno svetlo" Brisela za otvaranje pregovora o članstvu. Pregovori u dva poglavlja, nauka i istraživanje, kao i obrazovanje i kultura, privremeno su otvoreni i zatvoreni, dok se pregovori oko ključnih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, očekuju na jesen, podseća Beta.

Evropski parlamentarci su se osvrnuli i na nedavne predsedničke izbore i nepriznavanje njihovih rezultata od strane opozicije, i ukazali da "bojkot institucija nije uspešan mehanizam političke borbe".
XS
SM
MD
LG