Dostupni linkovi

Bangladeš: U ruševinama posle pet dana pronađeno devetoro preživelih


Spasavanje preživelih
Spasavanje preživelih
Spasioci su u nedelju našli devetoro živih ljudi u ostacima višespratnice u Bangladešu koja se srušila pre pet dana, ali još ne mogu da ih izvuku.

Vlasti su za nedelju najavile korišćenje teške opreme da bi se iskopao tunel kroz ruševinu i time olakšao pristup do preživelih i da bi se došlo do tela poginulih.

Za sada je broj poginulih 362 u srušenoj osmospratnici u kojoj je bilo pet fabrika konfekcije.

To je nesreća sa naviše žrtava u istoriji industrije odeće Bangladeša koja donosi 20 milijardi dolara godišnje i glavni je oslonac privrede te zemlje.

U subotu je zbog urušavanja zgrade pritvoreno šestoro, uključujući tri vlasnika dve fabrike. Pritvoreni su i supruga vlasnika zgrade koji je u bekstvu, i dva državna inženjera koji su odobrili projekat za igradnju te zgrade. Vlasnik je imao odobrenje za izgradnju pet spratova, ali je ilegalno dodao još tri.

Iako je u utorak u zgradi nastala velika pukotina, vlasnik je uveravao fabrikante i druge koji tu koriste poslovni prostor, da je zgrada bezbedna. Jedna banka i neke prodavnice na prvom spratu su zatvorile svoje prostorije u sredu pošto je policija naredila evakuaciju, ali direktori fabrika odeće su naredili radnicima da ostanu da rade.

Urušavanje zgrade u sredu i prethodne nesreće u fabrikama odeće su istakli problem loših uslova rada radnika.
XS
SM
MD
LG