Dostupni linkovi

Dačić: Nema više skrivanja, pogotovo ne iza Kosova


Ivica Dačić
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da u Srbiji, zbog njene budućnosti, više niko nema prava na skrivanje, a pogotovo ne iza Kosova, jer bi novi pokušaj skrivanja završio još jednim egzodusom, novim žrtvama i novim porazom.

U autorskom tekstu za "Politiku" Dačić kaže da je sporazum u Briselu kraj početka, skidanje s leđa čitave nacije 20-godišnjeg bremena, kao i da je devastiranje Srbije moralo da se zaustavi.

Premijer je citirao reči koje se pripisuju Pikasu, tvorcu "Gernike", slike totalnog uništenja - ko hoće nešto da učini, nađe način - ko neće ništa da učini, nađe opravdanje, navodeći da se možda baš zbog te veze savršeno uklapaju u trenutnu stvarnost Srbije.

"I možda će se neko ljutiti ako se kaže da smo postali Gernika Balkana, ali niko ne može da ospori da smo u proteklih 20 godina doživeli sve oblike kataklizme. Raspad nekoliko država, izbacivanje iz međunarodne zajednice, sankcije, siromaštvo, bombe, glad i samoubilačko pljačkanje samih sebe i sopstvene imovine", naveo je Dačić.

On ocenjuje da deo toga nije bio samo do Srbije,već i do sveta, ali je drugi deo onaj koji je Srbija sama sebi činila, kako kaže, sve vreme praćen opravdanjima i savršenim izgovorima.

"Svako zlo koje smo sami sebi bespoštedno nanosili, ne želeći i ne pokušavajući pritom da nešto za sebe zaista uradimo, pravdali smo višim ciljevima, nebom, svetinjama, nacijom".

Premijer objašnjava da kada je pre više od tri godine prvi put javno rekao da se mora prestati sa lažima i da o važnijim temama - kakva je i Kosovo - treba govoriti istinu, u prvom trenutku nesvesno, pokrenuo lanac događaja koji je išao ka jednom cilju - ukidanju izgovora.

"Sporazum u Briselu kraj početka, kako bi rekao Čerčil, jeste pre svega to. Skidanje s leđa čitave nacije 20-godišnjeg bremena, opasnosti da će biti kriva i optužena ako ne reši nemogući zadatak. Kao da smo celoj Srbiji rekli da mora da nađe rešenje kvadrature kruga. Ko ne traži, izdajica je. To što nema kvadrature kruga nevažno je. Ona je prosto nacionalni zadatak", rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG