Dostupni linkovi

Srbi sa sjevera Kosova žele da odlučuju o referendumskom pitanju


Predstavnici Srba sa sjevera Kosova poručili su danas da oni treba da odlučuju o formulaciji referendumskog pitanja u vezi sa briselskim sporazumom, javlja dopisnik RSE.

"Nećemo referendum za 15 dana jer je to krupno pitanje ne samo za nas, verujem da je i Vlada Srbije svjesna da je to izuzetno krupno i odgovorno pitanje i da se u vezi sa tim ne možemo kockati", rekao je predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On kaže da će predsjednici opština sa sjevera Kosova na svaki poziv vlasti odlaziti za Beograd pa i u utorak kako je najavljeno, dodajući da u utorak ne odlaze u Beograd da "raščiste" pitanje hoće li biti referendum za 15 dana.

Ristić je protiv ideje potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića da se referendum sprovede u roku od 15 dana jer bi tvrdi, "takav referendum bio diktiran i unapred bi se znao odgovor na pitanje".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare četiri predsjedniika opština sa sjevera Kosova u Zvečanu rečeno je da oni i dalje stoje iza inicijative da o krupnom pitanju mora da se izjasni narod u Srbiji. Formulacija pitanja je nešto što tek treba da uslijedi, rekao je Ristić.

On tvrdi da referendumsko pitanje ne može biti: "Da li ste za prihvatanje ili odbijanje briselskog sporazuma".

Ne može biti pogodbe i trgovine po pitanju referenduma i kazati da će Vlada pasti ako referendum bude takav da briselski sporazumi prestaju da važe, rekao je Ristić i dodao da Srbi sa sjevera Kosova ne traže referendum da bi birali novu Vladu.

"Mi tražimo referendum zato što smatramo da ono što piše u Ustavu Srbije - da je Kosovo sastavni deo Srbije, bude i potvrđeno", rekao je Ristić.
XS
SM
MD
LG