Dostupni linkovi

Nikolićevo izvinjenje: Stvarni zaokret ili popuštanje pod pritiskom


Tomislav Nikolić tokom intervjua u kojem se izvinio za zločine u BiH
Tomislav Nikolić tokom intervjua u kojem se izvinio za zločine u BiH
Intervjuom bosanskoj televiziji predsednik Srbije Tomislav Nikolić podelio je javnost u Srbiji ali još jednom, kada su u pitanju preobraženi naprednjaci, podela je do juče bila nezamisliva. Podršku dobija od onih koji se godinama bore da se Srbija suoči sa počinjenim zločinima a osude od onih koji su do juče bili prirodni saveznici srpske desnice.

Evropski komesar za proširenje Štefan File nije propustio da na pres konferenciji posle razgovora u Beogradu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem uputi reči odobravanja zbog njegovih izrečenih stavova u intevjvuu BH televiziji:

“Cenim njegove izjave o pomirenju u regionu, njegova izjava o Srebrenici doprinosi zaceljenju rana još uvek otvorenih u regionu“, izjavio je File.

Pre toga je u domaćim medijima najviše pažnje posvećeno reakciji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina i njegovoj oceni da izvinjenje predsednika Nikolića za zločine koje su nad Bošnjacima počinili pojedinci u ime Srbije predstavlja veliku i značajnu državničku poruku - poruku sa pravog mesta u pravom trenutku. Kacin je, istovremeno, podsetio na Nikolićeve reči da je spreman da promeni svoj stav ako Skupština Srbije promeni i dopuni Rezoluciju o Srebrenici.

Za Natašu Kandić iz REKOM-a ključna reč je klečanje. To za sada u Srbiji niko nije rekao. "Samo znamo da je Vili Brant kleknuo", rekla je Kandićeva.

Sociološkinja Vesna Pešić ovaj intervju doživljava kao znak opamećivanja Srbije i izlaženje iz ludila u kojem smo živeli. Desničari se, pak, pitaju da li je Nikolićeva izjava gaf ili farsa?

Naši sagovornici ne veruju u iskrenost preobražaja Tomislava Nikolića od nacionaliste do evropejca koji najavljuje klečanje pred žrtvama srpskih zločinaca. Ali dok mu s desna zameraju da je otišao predaleko, sa leva poručuju da još nije napravljen pravi iskorak u odnosu na vrednovanje nedavne prošlosti.

Delove Nikolićevog intervjua za RSE komentarišu Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava i Čedomir Antić, istoričar.

O regionu

Antić: Intervju predsednika Nikolića vidim kao deo pritisaka na Srbiju i na srpski narod u Srbiji i BIH. Danas milion i 400.000 Srba nema pravo ni na autonomiju u BiH. Njih guraju u Bosance. I tu pomaže jedan čovek kakav je Tomislav Nikolić.

Biseko: Što se tiče regionalne saradnje, Nikolić je svojim prošlogodišnjim izjavama takoreći digao na noge ceo region i sada su se rastrčali na sve strane, od ministra spoljnih poslova, do Vučića i Nikolića svi daju izjave u regionu da bi se popravila ta slika. Jer, to je jedan od važnijh kriterijuma za odluku u junu o dobijanju datuma ili ne.

O izvinjenju

Antić: Sama ideja o izvinjenju je izbrukana na prostoru bivše Jugoslavije. I sve ovo nije posvećeno žrtvama i njihovim porodicama već nastojanju da se u miru promeni ratni ishod, odnosno da se na nedemokratski, neustavan način promeni međunarodni sporazum kojim je uspostavljen mir u BiH.

Biserko: Sva ta izvinjenja su polovičnog karaktera, ovo njegovo je, rekla bih, najpolovičnije. Ali, to je neka vrsta iskoraka, naravno nije do kraja iskreno i vrlo je teško verovati da je on prošao kroz neku katarzu. To je deo pritiska spolja, jer Srbija nema alternativu, ona će sve više morati da se usmerava u tom pravcu i ova politička elita koja je momentalno na vlasti će takođe biti deo tog procesa.

O Srebrenici

Antić: Kad je reč o Srebrenici, poznato je koliko je to osetljivo pitanje. Odakle pravo Nikoliću da se izvini recimo jednom Naseru Oriću u ime porodice žrtava, malobrojnijih nego bošnjačkih, ali nesumnjivih srpskih žrtava u Srebrenici i Bratuncu.

Biserko: Klečanje deluje neuverljivo. Svako ko je gledao taj intervju na TV to je izgledalo malo smešno, on zavaljen u fotelju govori o klečanju. Ali, imajući u vidu njegovu ličnost, to je za njega bilo najteže da izgovori. Reakcije na to sa desna su naravno bile očekivane i one će rasti ovih dana od strane Dveri, Koštuničine partije i svih koji pripadaju toj grupaciji. Za njih je i to previše.

O Bosancima

Antić: On misli da još uvek postoji Jugoslavija. On govori o nekakvim Bosancima.

Biserko: Ja tu ne vidim veliki iskorak. Naravno, u Republici Srspkoj to drugačije doživljavaju, jer ne pristaju da budu identifikovani sa državom BiH i odavno su izbacili iz govora kategoriju Bosanci.

O iskrenosti

Antić: Njegova promena je došla u želji za dolaskom na vlast. On je vlastoljubac. Kao što nije iskreno bio nacionalista, tako nije iskreno ni Evropljanin.

Biserko: Ja ne verujem u iskrenost ali jeste promena u odnosu na ono što je ranije govorio. Naravno, u svim tim njegovim izjavama još se ide ka relativizaciji. Jer, Srbija, pa ni on, u ovom momentu nisu odustali od interpretacije koja je inače ovde dominantna.

(VIDEO: Intervju sa Tomislavom Nikolićem za BHT)
XS
SM
MD
LG