Dostupni linkovi

File: Pregovori na dohvat ruke, Srbiji potrebna reforma pravosuđa


Štefan File
Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku EU Štefan File rekao je u petak da je otvaranje pregovora o pristupanju Srbije EU "na dohvat ruke", ali da je potreban napredak u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

"Ova dva reformska procesa idu ruku pod ruku. Reforma ravosuđa bez obraćanja pažnje na korupciju recept je za propast", rekao je File u Beogradu na konferenciji posvećenoj jačanju kapaciteta policije i pravosuđa za borbu protiv korupcije.

On je dodao da Srbija treba da sprovede sporazum s Prištinom kako bi države članice EU u junu odlučile o bezuslovnom otvaranju pregovora o pristupanju Srbije EU. File je istakao da je projekat "Jačanje kapaciteta sprovođenja zakona i pravosuđa u borbi protiv korupcije u Srbiji" dokaz opredeljenja EU da ojača vladavinu prava u Srbiji, kao i da će ovaj događaj "uspostaviti osnovu za otvaranje pregovora i novog pristupa poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava".

"Neophodno je da čujemo da će doći do poboljšanja u pogledu zaštite svedoka, obezbeđivanja viška resursa, finansijskih obaveštajnih podataka i jačanje specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal", rekao je File.

Projekat koji zajednički finansiraju EU i Savet Evrope realizovaće se u narednih 28 meseci. Njime je predviđena obuka sudija, tužilaca i policije, kao i uvođenje nove informacione tehnologije za istraživanje korupcije i privrednog kriminala. Nakon završenog projekta, EU će sprovesti analizu njegove primene i napisati preporuke u cilju poboljšanja krivičnih istraga i postupaka.
XS
SM
MD
LG