Dostupni linkovi

Studenti iz Mitrovice protestovali


Studenti srpskog Prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici održali su danas miran protest u ovom dijelu grada izražavajući nezadovoljstvo briselskim sporazumom Beograda i Prištine, javlja dopisnik RSE.

“Prištinski univerzitet predstavlja stožer srpske državnosti na Kosovu od osnivanja do danas”, kazali su studenti i upozorili da bi izdvajanje tog univerziteta iz obrazovnog sistema Srbije dovelo u pitanje opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Studenti su pozvali kolege sa drugih univerziteta u Srbiji i građane da im se pridruže u, kako su rekli, borbi za očuvanje Prištinskog univerziteta u Mitrovici u okviru obrazovnog sistrema Srbije i najavili da će svoje zahteve proslijediti vlastima u Beogradu i srpskom pregovaračkom timu.

" Imamo li mi pravo na budućnost… Čije lične karte, vožačke dozvole, zdrastvene knjižice ćemo koristiti, gdje ćemo se lečiti…Koja država će izdavati naše diplome, čiji će pečat biti na njima, po čijem programu ćemo raditi, da li ostajemo integralni dio srpskog obrazovnog sistema ili postajemo dijaspora", zapitao je predsjednik studentskog parlamenta Slobodan Arsić.

Studenti su pored državnih zastava nosili parole na kojima je bilo ispisano: “I mi smo nečija djeca”, "Ne asimilaciji”, “10.500 studenata ne”, “Nećemo kosovski pecat na svojim diplomama”…

Protest je počeo intoniranjem državne himne Srbije , a završen je protesnom šetnjom studenata do glavnog Ibarskog mosta u Mitrovici koji grad dijeli na sjeverni srpski dio i južni u kojem žive kosovski Albanci.
XS
SM
MD
LG