Dostupni linkovi

Anketa:Briselski sporazum podržava 57 odsto građana Srbije


Potpisivanje briselskog sporazuma podržava 57 posto građana Srbije, dok je protiv 29 posto, pokazalo je istraživanje koje je uradila agencija "Faktor plus".

Najveći broj ispitanika (55 posto) smatra da je predloženi sporazum Beograda i Prištine maksimum koji je u ovom trenutku Srbija mogla dobiti, dok 16 posto građana smatra da je sporazum bolji nego ranije, ali nedovoljno dobar po Srbiju, pokazalo je istraživanje koje je danas predstavljeno javnosti.

Da je predloženi sporazum izdaja nacionalnih interesa smatra 17 posto, dok 12 posto ispitanika nije imalo stav o tom pitanju, javio je Tanjug.

Najviše ispitanika vjeruje da će Srbi na Kosovu poslije sporazuma živjeti isto kao do sada njih 58 posto, dok 26 posto smatra da će živjeti bolje, a 16 posto da će živjeti lošije.

Najviše ispitanika (75 posto) vjeruje kako će se u Srbiji živjeti isto nakon sporazuma, 16 posto misli da će se živjeti bolje, četiri posto da će se živjeti lošije, a bez odgovora je bilo pet posto građana.

Kada su u pitanju posljedice nepotpisivanja predloženog sporazuma, najviše ispitanika - 38 posto, smatra da bi to bila ekonomska izolacija, 21 posto ukazuje na rat na Kosovu, 19 posto na nastavak dosadašnjeg stanja, 10 posto na uključenje UN u pregovarački proces, tri posto na rat na cijeloj teritoriji Srbije, dva posto na vraćanje institucija sa Kosova pod ingerenciju Beograda, a sedam posto na uključenje Rusije u pregovarački proces.

Građani Srbije u najvećoj mjeri - 43 posto smatraju da je Srbija nakon briselskog sporazuma delimično bliža EU, dok 31 posto smatra da je država u velikoj mjeri bliža EU. Da je sve dalje od EU smatra šest posto građana, a da nije ni bliža, ni dalja 20 posto ispitanika.

Na pitanje kako bi opisali osjećanja nakon sporazuma, najviše građana - 64 posto navelo je olakšanje, dok je 61 posto navelo tugu, 59 posto nadu, 24 posto bijes, 17 posto razočarenje, a sedam posto radost.

Ispitivanje je rađeno na uzorku od 1.180 punoljetnih ispitanika.
XS
SM
MD
LG