Dostupni linkovi

Thaci: Plan primjene sporazuma predstaviti ćemo EU u četvrtak


Delegacija Kosova u četvrtak će boravi u Bruxellesu kako bi kabinetu visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, predstavila plan primjene sporazuma Prištine i Beograda postignutog prošle nedelje, saopćio je danas kosovski premijer, Hashim Thaci.

„Plan je konkretan, obuhvaća zakonske akte, vremenske periode i aktere implementacije. Očekujemo da će se plan implementacije utvrditi do 26. aprila, kao što je predviđeno prvim Sporazumom o normalizacij odnosa Kosova i Srbije kako bi odmah počela njegova primjena“, kazao je Thaci.

On je priznao da primjena postignutog sporazuma može predstavljati izazov, ali je dodao da je uvjeren da će biti uspješna.


„Ovaj plan nije uperen protiv nikoga. On je na usluzi i u interesu svih. Planu implementacije se ne treba plašiti niko, ni građani na sjeveru, bez obzira na dezorjentirane glasove koje šalju nekoliko osoba koje sjever već 14 godina drže kao talac“, naveo je Thaci.


On je podvukao da je u pitanju plan razumevanja, tolerancije, zajedničkog života i razvoja. Dodao je da će institucije biti posvećene komunikaciji sa građanima na sjeveru a kako bi se omogućilo slobodno kretanje ljudi i robe, uspostavio red i zakon, te održavanje slobodnih izbora.



„U tom pravcu nemamo ni jednu dilemu. Odlučni smo da radimo sa svim međunarodnim akterima kako bi što pre počeli sa implementacijom. Naglašavam da će se implementacija odraziti na život svih građana, njihove porodice ali i na izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom“, dodao je Thaci.



Nakon potpisa sporazuma i utvrđivanja plana implementacije 26. aprila, očekuje se njegova ratifikacija u Skupštini Kosova.
XS
SM
MD
LG