Dostupni linkovi

Korać, Pešić i Živković na novoj tribini Betona


Deseta tribina “Betona” baviće se Briselskim sporazumom između Kosova i Srbije koji je potpisan 19. aprila.

Sagovornici Irene Javorski su Žarko Korać, Vesna Pešić i Zoran Živković, a tribina pod nazivom „Aktuelna politička situacija – od pregovora do datuma“ biće održana u sredu, 24. aprila u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je u pojašnjenju naveo organizator, sporazumom se otvorila mogućnost za opštu normalizaciju života svih građana Kosova, a u slučaju Srbije, ona je dobila mogućnost da faktički i simbolički završi sa ratovima devedesetih i idejama 19. veka, da se konačno okrene sebi i svojim pravim problemima (odnosno napravi modernu državu), u isto vreme preuzimajući na sebe iskreni napor održavanja dobrosusedskih odnosa, kao i pomoći novoj državi (Kosovu) u njenoj izgradnji.

Neka od pitanja na koja će učesnici tribine odgovarati su kako će se ovi procesi odigravati u praksi, da li se već sada može anticipirati dalji tok pregovora – da li će Srbija zaista ući u proces implementacije sporozuma na dobrobit Kosova, ali i nje same (ne služeći se nikakvim opstrukcijama – bilo u tumačenjima sporazuma ili njima određenim radnjama), kao i da li će albanska strana imati dovoljno razumevanja za potrebe srpske manjine; kako bi sam proces implementacije trebalo da izgleda, u kontekstu približavanja Srbije i Kosova EU?

Projekat finansira Fond za otvoreno društvo.
XS
SM
MD
LG