Dostupni linkovi

DS i LSV: U deklaraciji o Vojvodini ni "S" od separatizma



U predložnoj deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine nema "ni S od separatizma", tvrde predstavnici Demokratske stranke (DS) i LIge socijaldemokratije Vojvodine (LSV).

Na okruglom stolu "Vojvodina: Otvoreno pitanje ili politički adut" u Tanjugovom Pres kulubu u Beogradu, predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin rekao je da je predložena deklaracija "benigni tekst", s čim se složio i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.

"Dokument u sebi nema ni S od separatizma: on se poziva na poštovanje Ustava i bilo je tragikomično što su narod pozivali na protest samo zbog poštovanja Ustava", rekao je Vasin.

Obrazlažući zašto je takav dokument podnet u trenutku kada se u Briselu vodila odlučujuća runda dijaloga Beograda i Prištine, Vasin je rekao da je momenat izabran jer je na delu bilo "tiho gašenje autonomije Vojvodine".

"Nikada ne bi bio pravi momenat i uvek bi se našla neka monstruozna veza, kao što je sada nađena veza sa osnivanjem NDH", naveo je Vasin i dodao da je zato bitno u kom momentu je Deklaracija puštena u javnost.

Predsednik Saveta Srpske napredne stranke (SNS) za Vojvodinu Igor Mirović ocenio je, s druge strane, da je Deklaracija o Vojvodini samo "kap koja je prelila čašu" u ponašanju aktuelnih pokrajinskih vlasti koje su time, kako tvrdi, pokušale da odgovornost za stanje u pokrajini svale na Vladu SRbije.
XS
SM
MD
LG