Dostupni linkovi

Tadić: Sporazum je nedovršen



Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da podržava briselski sporazum, iako je, kako je naveo, u pitanju nedovršen dokument.

On je to rekao u Budvi, a pre toga je u intervjuu bečkom listu "Prese" kazao da rešenje postignuto u dijalogu Beograda i Prištine mora biti dugoročno primenljivo, jer u suprotnom preti nova kriza.

"Raduje me što partije koje trenutno vladaju u Srbiji više ne slede one političke ideologije prošlosti, a mi u opoziciji, na sreću, ne radimo ono što su oni radili kada smo bili na vlasti. Mi podržavamo vladu u pronalaženju rešenje od kojeg bi profitirao ceo region", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".On je dodao i da se još nije razgovarano o statusu crkve i njene imovine na Kosovu, kao i da se moraju rešiti i druga imovinska pitanja, i povratak raseljenih.

Tadić smatra da je rešenje po uzoru na dve Nemačke za vreme Hladnog rata bilo dobro i da ga je podržavao kada ga je Volfgang Išinger predložio.

"Još uvek ne mogu da razumem što tadašnji srpski premijer Vojislav Koštunica to nije želeo da prihvati. On je verovao da svojim 'ne' može da zamrzne konflikt u nadi da će Srbija u budućnosti biti u boljem položaju da to pitanje reši", rekao je on dodajući da je tada nazivan izdajicom, a da je današnji cilj za Kosovo manje ambiciozan nego što je tada bilo moguće.
XS
SM
MD
LG