Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije nenadležan za mandat Jeremića


Ustavni sud Srbije proglasio se nenadležnim u vezi ocene ustavnost i zakonitost odluke DS da joj Vuk Jeremić vrati poslanički mandat.

USS je naveo povodom inicijative predsednika Generalne skupštine UN da je to interni propis partije koji nije pravno obavezan, pišu Novosti.

Ustavni sud je, navodi list, zaključio da nije nadležan za to pitanje, ali je podsetio na Ustav prema kome "političke stranke ne mogu neposredno da vrše vlast, niti da je potčinjavaju sebi".

Kako su sudije navele u kratkom obrazloženju, odluka DS nema karakter "opšteg pravnog akta", već je to interni propis partije koji nije pravno obavezan. Uprkos tome što je napisana u formi naloga, ova odluka može da predstavlja samo instrukciju članovima DS koji su izabrani za poslanike u parlamentu, preneo je list na svom sajtu.

Sudije smatraju i da se odnosi između poslanika i političke stranke sa čije je liste izabran, zasnivaju samo na slobodnoj volji i odlukama samog poslanika. U Jeremićevom slučaju, i svim ostalim slučajevima, to znači da odluke partija ne mogu formalno-pravno da utiču na njegovu funkciju poslanika ako on to ne želi, navode "Novosti".

Pored toga, zakon svih zakona propisuje i da samo poslanik može da odluči da li će svoj mandat u Skupštini staviti na raspolaganje svojoj partiji ili ne.

Jeremić je već odlučio da mandat ne vrati, a od njega, kao i ostalih ministara te stranke iz bivše vlade, to je zatražio novoizabrani lider DS Dragan Đilas.

Jeremić bi, ukoliko želi da i dalje osporava odluku DS, trebalo da pokrene postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, naveo je list.
XS
SM
MD
LG