Dostupni linkovi

Savjet EU prihvatio zaključke EK o Hrvatskoj


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i Evropskog savjeta Herman Van Rompej
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i Evropskog savjeta Herman Van Rompej
Savjet ministara EU prihvatio je danas u Luksemburgu posljednje zaključke o Hrvatskoj kao pristupajućoj zemlji u kojima pozdravlja ocjenu Komisije da Zagreb ispunjava sve uslove u svim poglavljima.

U zaključima prihvaćenim bez rasprave na Savjetu za opšte poslove EU, koji čine ministri vanjskih ili evropskih poslova zemalja-članica, Savjet je pohvalio rezultate Hrvatske, primajući na znanje da je "ispunila deset prioritetnih zadataka koje je Komisija identifikovala u oktobru 2012" i "pokazala volju i sposobnost da ispuni sve ostale obaveze prije članstva".

Kako su prenijeli hrvatski mediji, Savjet ministara u zaključcima za Hrvatsku potvrđuje "nedvosmislenu privrženost Evropske unije evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koja je bitna za stabilnost i budućnost tog regiona".

"Savjet je odlučan da nastavi proces proširenja na osnovu dogovorenih načela i zaključaka. Osim jasne koristi za Hrvatsku i za EU, pristupanje Hrvatske pokazuje da EU u tom pogledu ispunjava svoje obaveze kada se ispune uslovi", piše u zaključku.

Dodaje se da Savjet EU očekuje da će Hrvatska igrati aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu.
XS
SM
MD
LG