Dostupni linkovi

Rusija upozorava EU da ne ukida embargo na oružje Siriji


Rusija je u ponedjeljak upozorila Evropsku uniju (EU) da ne ukida embargo na oružje koji je spriječavao naoružavanje sirijskih pobunjenika, uprkos britanskom i francuskom lobiranju.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u nedjelju je izjavio da će se ministri vanjskih poslova članica EU, koji su prošlog mjeseca odbili francusko-britanski prijedlog o ukidanju embarga, ponovo sastati u narednim sedmicama kako bi raspravljali o tome, prenosi Reuters.

Rusija, koja tvrdi da nastavlja provoditi svoje ranije ugovore sa Sirijom ali da više ne šalje oružje koje se može koristiti u sirijskom ratu, žestoko se protivi naoružavanju protivnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je embargo na oružje od samog početka sukoba bio nepotreban jer se naoružavanje zaraćenih strana zabranjuje međunarodnim pravom.

Ukoliko se embargo ukine, "međunarodne obaveze država članica EU, kojima se zabranjuje snabdijevanje oružjem i municijom protivnika vlade neće nestati" - izjavio je on na pres-konferenciji nakon razgovora sa svojim gvinejskim kolegom.

Rusija je koristila svoje pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN-a da štiti Asada od nastojanja zapadnih zemalja da ga svrgnu s vlasti, kao i da pojačaju pritisak na njega da okonča sukob u Siriji u kojem je ubijeno više od 70.000 ljudi od marta 2011. godine.
XS
SM
MD
LG