Dostupni linkovi

Iran ponovio podršku Bašaru al Asadu


Bašar al-Asad i Aladin Borujerdi danas u Damasku
Bašar al-Asad i Aladin Borujerdi danas u Damasku
Visoki iranski zvaničnik Aladin Borujerdi saopštio je u ponedjeljak da Teheran želi da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ostane na dužnosti i da učestvuje na izborima, koji su zakazani za narednu godinu.

Mislimo da je najbolji scenario da gospodin Asad ostane predsjednik republike do ljeta 2014. godine - izjavio je Borujerdi, koji je šef komisije za nacionalnu sigurnost i vanjske poslove iranskog parlamenta, tokom posjete Damasku.

Kako prenose agencije, on je ocijenio da sirijski narod treba da se izjasni i odluči o svojoj budućnosti na slobodnim izborima, kritikujući istovremeno susjedne zemlje koje podržavaju pobunjenike u oružnom sukobu protiv snaga lojalnih sirijskom predsjedniku.

Borujerdi je poručio da se "mora znati da će se ova kriza završiti prije ili kasnije, a onda će u sjećanju sirijskog naroda ostati samo loše politike ovih država", ali nije imenovao nijednu od država.

Prema zvaničnim podacima UN-a u oružnom sukobu u Siriji za dvije godine poginulo je više od 70.000 osoba, najviše civila.
XS
SM
MD
LG