Dostupni linkovi

Turska i Izrael o ubistvu devet turskih građana


Izraelska delegacija doputovala je u ponedjeljak Tursku, prvi put od 2010. godine, na razgovore o odšteti za ubistvo devet turskih građana.

Oni su ubijeni u napadu izraelskih komandosa na brod s humanitarnom pomoći koji je plovio prema pojasu Gaze.

Posjeta izraelske delegacije, koju predvodi savjetnik premijera Benjamina Netanyahua, uslijedila je nakon izvinjenja Izraela, prošlog mjeseca, zbog ubistva turskih državljana na brodu Mavi Marmara u maju 2010. godine, prenosi Reuters.

Turska je prekinula odnose s jevrejskom državom nakon što su Izraelci ubili devet turskih propalestinskih aktivista koji su pokušali probiti izraelsku opsadu Gaze, palestinske enklave kojom vlada islamistička grupa Hamas.

Turska je protjerala izraelskog ambasadora i prekinula vojnu saradnju nakon što su UN objavile izvještaj o incidentu u septembru 2011. godine u kojem se uglavnom okrivljuje jevrejska država.

Vlada u Ankari precizirala je uslove za normaliziranje veza - izvinjenje, odštetu i ukidanje izraelske blokade pojasa Gaze.

Ponovno približavanje dvije najveće američke bliskoistočne saveznice moglo bi ojačati američki uticaj u regiji, pomoći u suzbijanju širenja sirijskog građanskog rata i olakšati izraelsku diplomatsku izolaciju među susjednim zemljama.

Izrael je jasno stavio do znanja da neće ukinuti opsadu Gaze, što je Turska u više navrata tražila, tvrdeći da bi mogao uvesti još težu blokadu ako se zaprijeti njegovoj sigurnosti.

Američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je zatražio od turskog premijera Redžepa Tajipa Erdoana da odgodi posjetu Gazi planiranu za kraj maja.
XS
SM
MD
LG